"שרה ודיוויד יושבים מולי. כיסאותיהם רחוקים זה מזה ומופנים אלי. הם ממעטים להביט אחד בעיני השני ובורחים לקשר עין איתי. זו הפגישה הראשונה שלנו והמתח ניכר ומורגש בכל מובן. זהו מצב מוכר בתחילת טיפול זוגי שמגיע ממבוכה ראשונית ומקושי נורמטיבי להגיע לטיפול.
תוך כדי שיחה ראשונית אני מקשיב להם, ובמקביל מנסה לחוש את האנרגיה והאווירה בחדר. אני פונה פנימה לתוכי, להרגיש את הגוף שלי, את הנשימה. אני מהדהד את עצמי ואותם.
החדר מרגיש דחוס. נוקשה. יש כובד. האווירה מרוחקת ויש תחושה של קור. אני שם לב שאין נשימה בחדר. שניהם לא נושמים וזה משפיע על הנשימה שלי שנעצרת גם היא. מתוך מודעות והדהוד פנימי, אני מגייס את עצמי לנשום עמוק למרות המתח. אני משקף לבני הזוג: "יש הרבה מתח בחדר", ואז אני נושם עמוק שוב וזה מאפשר לשרה ודיוויד לנשום גם, לשחרר מעט את הקושי ולהתחיל לדבר את מה שעל ליבם. "
מהו השריון הזוגי?
מתוך עבודתי בקליניקה ב-20+ השנים האחרונות בטיפול פרטני וזוגי בפסיכותרפיה גופנית, ראיתי שתהליך השריון האישי מתרחב ונמצא גם בזוגות, ושם הוא יותר מורכב. כשם שלכל אחד מאתנו יש מקומות מוחזקים, נוקשים ומכווצים, כך בכל מפגש עמוק בין שני אנשים נוצרים קשיים בין בני זוג בכל הרמות: תקשורת לקויה, חוסר בטחון, חוסר באינטימיות, קושי במיניות, מפגש בין פצעים שיוצר מורכבות, כאב, קושי ועוד, וכולם יוצרים את "השריון הזוגי".
כאשר עומס החיים והקשיים האישיים מתגברים באופן טבעי ונורמלי בזוגיות, ניתן לחוש את הקושי הזוגי מתגבר בכל הרמות. ניתן לחוש את הקושי באופן אנרגטי, רגשי, גופני ונשימתי אצל כל אחד מבני הזוג וביחד - שם נוצר השריון הזוגי.
העבודה עם השריון הזוגי בטיפול זוגי בפסיכותרפיה גופנית
בטיפול פרטני וזוגי בפסיכותרפיה גופנית, המטפל רואה מולו שלוש ישויות – שני בני הזוג והזוגיות עצמה. בהתבוננות עמוקה והדהוד עמוק מול בני זוג ניתן לראות ולהרגיש את ה"שריון הזוגי" באופן אנרגטי - שריון אנרגטי. השריון הזוגי אמנם מאוד מזכיר את השריון האישי אבל הוא יותר רחב כי הוא כולל את שני בני הזוג והדינמיקה שביניהם.
היכולת שלנו בתור מטפלים זוגיים לחוש ולראות את השריון הזוגי, במקביל לאישיות הראשונית, עוזרת מאוד בתהליך הטיפול ע"י שהייה ונוכחות עם הקשר והדינמיקה הזוגית, במטרה לראות, לשקף ולעזור ביצירת תהליך מיטיב ומשקם של הדינמיקה הזוגית, הקשר הזוגי ובעצם - תהליך של "המסת השריון הזוגי".
לקריאה נוספת אודות השריון הזוגי ותהליך ההמסה שלו בטיפול זוגי בפסיכותרפיה גופנית אני מזמין אתכם לקרוא
במאמר
החדש, אשר פורסם גם בכתב העת SPT - Somatic Psychotherapy Today בינואר 2020.